Därför ska du alltid be om våtrumsintyg

När ett företag utför badrumsrenovering eller annan renovering i ett våtrum är det vanligt att de ger ett våtrumsintyg när arbetet är slutfört. Ett intyg som därmed påvisar vilket material som använts och hur arbetet har genomförts. Man kan därmed säga att det är ett intyg på att denna badrumsrenovering har skett enligt de byggregler som gäller. Byggföretag har däremot inget krav på sig att ge detta intyg men som kund bör man alltid efterfråga det.

Fråga före

Det är inte alla företag som ger våtrumsintyg efter slutfört arbete. Det kan bero på olika saker men det finns en fördel att som kund efterfråga detta redan medan ber om offert. Intyget sparas sedan så länge som man bor kvar i bostaden eller till att en ny badrumsrenovering genomförs av badrumsrenoveringargöteborg.se.

Intyg mot köpare

Vid en bostadsförsäljning har köparen undersökningsplikt. Det betyder att man inte i efterhand kan komma och klaga på felaktigheter som man borde ha upptäckt redan vid undersökning vid köpet. Att granska hur väl en badrumsrenovering genomförts är däremot inte lätt. Det är omöjligt att se vad för slags våtrumsspärr som applicerats bakom kakel och klinkers. Det är även mycket svårt att veta om badrummet renoverats av proffs eller en glad amatör som gjort ”så gott man kan”

Med ett våtrumsintyg bevisas det att ett auktoriserat företag har utfört jobbet vilket självklart ökar tryggheten. Dessutom ingår det generellt 10 års garanti på utfört arbete. Har denna badrumsrenovering skett inom 10 år före försäljning kan alltså en viss garanti åberopas vid behov.

Intyg mot försäkringsbolaget

Om en vattenskada uppstår kan ditt försäkringsbolag göra en kontroll på att byggnationen var av fackmannamässig art. Vid en badrumsrenovering innebär detta exempelvis att man gjort en korrekt fuktspärr, att brunnarna uppfyller en viss standard osv.

Skulle fuktskada uppstå, och detta blir en försäkringsfråga, kan man visa upp sitt våtrumsintyg för försäkringsbolaget och därmed påvisa att denna badrumsrenovering skett exakt efter dessa regler. Därmed blir det lättare att få utbetalning från dem.

Motsatsen är att man inte har några bevis på att badrummet byggts fackmannamässigt korrekt. Försäkringsbolaget kan i detta fall behöva bryta upp delar av badrummet för att fastslå hur det renoverats. Visar det sig att det är så kallat ”fuskbygge” är det inte säkert att någon utbetalning sker alls. Orsaken är att man därmed kan anse att ägaren av bostaden försatt sig själv i en förhöjd risk genom att exempelvis inte ha en korrekt fuktspärr.