Det finns inget krav på att flyttfirmor måste följa Bohag 2010. Men det är branschregler som är utformade för att skapa en trygghet för både konsumenten och de flyttfirmor som följer reglerna. Därmed finns en mycket stor fördel att välja en flyttfirma som anger att de följer dessa regler.
Bohag 2010 kan laddas hem och användas som mall inför att ett avtal ska ingås med en flyttfirma. De kanske anger att avtalet gäller utifrån Bohag 2010 vilket därmed innebär att man bör vara insatt i vad som gäller. Det är två sidor med villkor och regler som både reglerar rättigheter och skyldigheter för både kunden och de flyttfirmor som är anslutna.
Bohag 2010 är uppdelad i 17 punkter som bland annat är ”Flyttuppdragets omfattning”, ”Tilläggsarbeten” och ”Tvist”. Därmed finns regler som visar på vad som innefattas i en flytthjälp, vad som inte ingår samt vad som händer om man inte kommer överens.
Exempel från följande kategorier:
Punkt 2 – Flyttuppdragets omfattning
Flyttfirmor förväntas inte flytta ovanligt stora objekt så som en flygel, en motorsäng, ett biljardbord m.m. För att få detta flyttat kan pristillägg uppkomma.
Transport sker aldrig av kontanter, värdefulla smycken, värdepapper eller andra mycket värdefulla föremål. Det sker heller inte av djur eller växter.
Självklart går det att förhandla fram alternativ men då ska det framgå i avtalet. De flyttfirmor som följer Bohag 2010 kommer alltså inte att flytta växterna – om inte detta är separat avtalat.
Punkt 7 – Pris och betalning
Det pris som anges ska vara fastpris. Om man ändå väljer att använda rörligt pris ska det framgå tydligt på avtalet hur detta pris är framräknat. De flyttfirmor som anger ”ungefärligt pris” får inte höja detta pris med mer än 15 % i efterhand.
Pristillägg får däremot förekomma. Detta om det uppkommer kostnader som kan sägas vara orsakat av kunden. I detta fall förväntas kunden av flyttjänsten direkt kontaktas med gällande uppgifter.
Punkt 11 – Påföljder vid dröjsmål eller fel
Om det blir dröjsmål eller felaktigt utförande har konsumenten vissa rättigheter. Konsumenten kan exempelvis kräva att företaget slutför uppdraget eller att kompensation sker med lägre pris. I värsta fall kan man till och med häva hela avtalet vilket därmed innebär att man hävdar kontraktsbrott. Detta är däremot ovanligt och om parterna inte kommer överens kan det innebära att en av parterna drar det till domstol.
Punkt 12 – Transportörens ersättningsskyldighet
Skulle det uppstå skada på bohaget ligger ersättningsskyldigheten på transportören. Det kan alltså gälla allt från transport från bostaden till flyttbilen till att skada skett under transporten. Däremot gäller det inte om flyttfirman kan påvisa att skadan skett utifrån skador som uppstått utanför deras kontroll.
Samma regel gäller för flyttfirmor som råkar skada egendom som inte tillhör kunden men som skadats i samband med flytten. Det kan exempelvis vara grannens dörrpost, krock med annat fordon m.m.
Om man som kund uppenbarligen har packat saker dåligt, och en skada uppstår, kan det alltså vara kundens ansvar. Här uppstår däremot en tolkningsfråga mellan flyttfirman och dess kund gällande vad som är ”bra packning”.